top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıKemal GAMSIZ

E-öğrenimde Katılımcının Etkileşimi

Bu makalemizde ise uzaktan eğitim denilince aklımıza gelen en temel soruların yanıtlarını bulacağız.


  • Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Bir eğitimin içeriğini oluşturmadan önce hedef kitlenin genel özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Yetişkinler için düzenlenecek eğitim ortamları yetişkinlerle ilgili birtakım özellikleri göz önünde bulundurarak hazırlanmalıdır. Bu da yetişkin eğitimi ile ilgili eğitim etkinliklerinin planlanmasında her şeyden önce bu etkinliklerde hedef grubu oluşturan yetişkinin kim olduğu ve yetişkin özelliklerinin neler olduğunun bilinmesini gerekli kılmaktadır. Genel anlamıyla “yetişkin” fiziksel ve zihinsel olgunluğa ulaşmış kişi demektir .“Tıp Dilinde Yeni Cep Sözlüğü”nde yetişkin terimi, ergenlik çağından yaşlılığa kadar olan devre (18-65) olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin denildiği zaman, bireyin fiziksel ve psikolojik olarak olgunlaşmış olduğu varsayılmaktadır. Toplumsal açıdan bakıldığında yetişkin; işi ve mesleği olan, eş, anne, baba gibi rollerde olabilecek durumdaki kişidir. Psikolojik açıdan yetişkini tanımlamak gerekirse; kendi yaşamını yönetme sorumluluğunu üstüne almış ve kendi kararlarını almaya kendini hazır hisseden kişidir.


  • Yetişkin Eğitimi Nedir?

UNESCO ’ya göre yetişkin eğitimi; yetişkin sayılan kişilerin bilgilerini arttırmak, mesleki ve teknik açıdan ilerlemelerini sağlamak, becerilerini genişletmek ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmak, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak adına içerik, düzey ve yöntemi ne olursa olsun yaygın eğitim ya da zorunlu eğitimlerinin devamında yararlandıkları düzenli eğitim süreçlerinin tümü anlamına gelmektedir Başka bir ifadeyle yetişkin eğitimi, hem yetişkinin hem eğiticinin belirli amaçları yerine getirmek için öğretim hedefleri ve içeriğinin önceden belirlendiği kasıtlı ve planlı eğitim faaliyetleridir.

  • Yetişkin Eğitimlerinde E-öğrenmenin genel süreci

E-öğrenimde amaç yalnızca tekdüze bir video formatında düzenlenen içeriğin aktarımı ve izlenmesini sağlamak değildir, e-öğrenimde asıl amaç, belirlenen eğitim sonunda katılımcının hedeflenen belli oranda bilgi birikimi ile eğitimini tamamlaması ve yazılımsal olarak tüm bu süreci belirlenen kurallar neticesinde istatistiksel veriler haline getirerek çıktı sağlamaktır.


  • Yüzyüze eğitimler ve E-öğrenme arasındaki fark

Yüz yüze gerçekleştirilen eğitimlerde gerek molalar gerek ses tonunuz ve diğer aktiviteler ile odağın sizde kalmasını sağlayabilirsiniz, uzaktan eğitimlerde ise bu durum farklılık göstermektedir, eğitmen yerine sistem arayüzü gelmektedir, üstelik eğitimin akışını devam ettiren eğitmen değil katılımcı olmaktadır.E-öğrenimin genel değerlendirmesi örgün eğitimlerde olduğu gibi 3 aşamada tamamlanır, bunlar sırası ile:

  1. Eğitim öncesi ölçme ve değerlendirme yapılarak kişinin genel bilgi durumu öğrenilir.

  2. Eğitim içeriğinin izlenmesi,bilginin aktarımı.

  3. Eğitim sonrası ölçme ve değerlendirme ile kişinin eğitimdeki etkileşimi değerlendirilir ve kalite standartları gereği eğitim anketleri ve benzeri etkileşimler eklenebilir.

  • Bu süreçte eğitimleri gerçekten görevlendirdiğimiz kişiler mi alıyor?



Özellikle iş güvenliği açısından bakıldığında 6331 sayılı kanunda işverenin eğitim verme, çalışanların ise verilen sağlık ve güvenlik eğitimlerine katılma sorumluluğu bulunmaktadır. Diğer mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri için ise kurumların iç yönetmelikleri bu eğitimleri zorunlu kılabilmektedir.


Yasal mevzuat, kurum içi iç yönetmelikler ile bu konuda çalışanlara tüm tebliğler yapılsa da eğitimlerin bir başkası tarafından tamamlanması ,sürdürülmesi gibi olasılıklar her zaman bulunmaktadır ,bu durumun önüne geçmek için eğitimde interaktiflik büyük öneme sahiptir.


  • Eğitimleri dinlemeden geçerler ise ne olur ?

Öncelikli olarak sıradan uzaktan eğitimlerde olduğu gibi büyük puntolar ile yazılmış metin kalabalığı yerine sadeleştirilmiş ve ağırlıklı olarak görsel hale getirilen içerikler üretilmelidir.


Standart her içerik sonunda ileri butonu ile tıklanarak sürekli aynı geçişler olmamalıdır.


Her konu başlığının kendi içinde tamamlanması ve bir sonraki konuya geçişte plansız sorular sorması gereklidir.Böylelikle katılımcının her detayı kaçırmadan dinlemesi ve odaklanmasını sağlayacaktır.


Eğitim içeriğinde farklı butonlar ile konu başlangıç sıralaması katılımcı tarafından sağlanmalıdır. Eğitim akışını bozmayacak şekilde bir ana başlık altında devam eden 4 ve daha fazla alt konu ana ekranda kullanıcı tarafından yönlendirilecek butonlar ile interaktif hale getirilebilir.


Eğitim içeriğine bağlı olarak arka planda farklı kurallar eklenerek bir sonraki eğitime geçiş şartları oluşturulabilir, örneğin:

  • Birinci alt başlık içeriği tamamlanmadan 2. , 3. ve 4.alt başlık butonları kapalı durumda kalsın.

  • Birinci alt başlık sonunda sorulan soruya doğru cevap verilmesi durumunda 2. alt başlık konusunda geçiş yap.

  • İkinci alt başlık sorusuna doğru cevap verilmediği taktirde 2. alt başlık konusunu başa al.

Vermiş olduğumuz bu örnekler konu içeriğinin seyrine ,yetişkin eğitimi profesyonelleri olan bizlerin deneyimlerine bağlı olarak şekillendirilebilir.

ÖZET BİLGİ

Hizmet içi uzaktan eğitimler eksileri olduğu kadar artılarını da beraberinde getirmekte. Doğru planlama ile uzaktan eğitim daha verimli hale getirilebilir.

  1. Eğitim planlamakta olduğunuz kitlenizin genel özelliklerini iyi analiz edin.

  2. Eğitim içeriklerini oluştururken tekdüze metinler ile dolu sayfalar oluşturmayın.

  3. Katılımcının odağını sağlamak için eğitim aralarına konuya bağlı sorular serpiştirin.

  4. Eğitimler içerisinde şartlı geçişler ile birbirini bağlayan kurallar oluşturun.

Yeni bir makalede görüşmek dileğiyle...


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page